Mali planinari OŠ „Klinča Sela“ osvojili Veliki Zavižan 25.05.18.  zivosevic
 

Mali planinari OŠ „Klinča Sela“

osvojili Veliki Zavižan (1676 m), Veliku kosu (1622 m) i Vučjak (1644 mnv).

U nedjelju, 20. svibnja HPD Jastrebarsko organiziralo je izlet na Sjeverni Velebit za djecu i roditelje naše škole koji su se odazvali u velikom broju. U vođenju i organizaciji puta pomogli su iskusni vodiči, a ulaznice za NP Sjeverni Velebit i Kuću Velebita osigurala je naša Općina.

Ujedno je to bio i završetak Male planinarske škole za trećaše i četvtaše koji su od početka školske godine marljivo učili i stjecali nova znanja o planinama, planinarenju i ponašanju u planini.

Iznenadila nas je nova Kuću Velebita - informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koja je smještena  u selu Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja. 

 

 

Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju i prikazuju bogatstvo Velebita, njegovu raznolikost te kulturnu i prirodnu vrijednost. 
U Kući Velebita upoznali smo se na zanimljiv, virtualan način s dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima, specifičnim krškim krajobrazom, klimom i geologijom.

 

Posebna priča je podzemlje - duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u mraku. Čovjek taj kojeg je to podzemlje konstantno intrigiralo pa je počeo detaljnije istraživati... Osobita atrakcija je spuštanje u jamu kroz poseban lift.

Naš drugi cilj bila je prava priroda Sjevernog Velebita: Velebitski botanički vrt, Vrh Veliki Zavižan, Zavižanska kosa, planinarski dom Zavižan, meteorološka postaja Zavižan i vrh Vučjak.

Vrt se nalazi na nadmorskoj visini od 1480 metara, a u njegovu središnjem dijelu nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara. S nje se jedna skupina uspela planinarskom stazom na vrh - Veliku kosu (1622 m n.v.), a druga na Veliki Zavižan (1676 m n.v.). Nakon kratkog odmora u planinarskoj kući Zavižan osvojen je i Vučjak.

  

Prenosimo dojmove učenika i fotografije u prilogu:

 

Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu Mali planinari na Velebitu

 

Bilo mi je super.Mnogo toga sam naučila  i zabavila se. Najviše mi se je sviđao pogled na more i  Velebitski botanički vrt (Nika Pustaj)

 

Ovo mi je bio jako super izlet. Najljepše mi je bilo kada smo išli u kuću Velebita i na Veliki Zavižan (Dorijan Roščić)

 

Bilo je sjajno, jer smo se popeli na visinu od 1644 m. Imali smo pogled na more, Italiju i Veliki Zavižan (Mihael Falica)

 

Najbolje mi je bilo kada smo bili na vrhu i vidjeli more, a jako mi se svidjelo kada smo se uspinjali po stijenama (Mihaela Suša)

 

Kuća Velebita je bila vrlo zanimljiva,  a za tako malo vremena sam naučila skoro sve o planinama. Uspon na Veliki Zavižan bio je lagan, a pogled prema moru bio je lijep i ugodan. Prolazak kroz Botanički vrt bio je čaroban. Kada smo došli u dom vidjeli smo poskoka, koji je jeziv, ali sladak. Nasuprot doma je bila Zavižanska Kosa. Ovo je bilo najljepše putovanje na cijelom svijetu... (Tara Peičić)

 

Na planini je zakon, a svidio mi se i veliki ventilator u Kući Velebita (Karlo Jurmanović)

 

Super mi je bilo spuštanje u Lukinu jamu liftom, a posebno lijepo penjanje na Veliki Zavižan i šetnja po Botaničkom vrtu. Vratila sam se vesela...( Jana Omerinović)

 

Najviše mi se sviđa uspinjanje po stijenama (Sven Pružinec)

 

Jako mi se svidjela Kuća Velebita jer sam vidjela puno životinja i prirodu Velebita pomoću 3D naočala. Upoznali smo se s ljepotama RH, vidjeli planinu i more, a i grudali smo se na putu gore. (Eva Krištić)

 

U Kući Velebita je prekrasno. Sve je prikazano uz pomoć tehnologije. A na Velikom Zavižanu i Botaničkom vrtu smo to stvarno vidjeli i to Velebit čini divnim (Karolina Šoški)

Volim planinariti i ovaj put mi je bilo prelijepo. Dok smo se penjali na vrhove vidjela sam puno toga što smo učili. U Domu na Zavižanu vidjela sam i mrtvog poskoka u boci. Na kraju smo se popeli još na Vučjak i dobili priznanja od HPD Jastrebarsko (Ana Maretić)

 

Voditeljica Planinarsko- ekološke skupine:

Željka Ivošević

Ostali članci u rubrici: Niži razredi MŠ [+]
 
Video upute
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 dana do početka jesenskog odmora [2.11.2020.]
 
 
 

RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA

SAT

Početak

Završetak

1. 8:00 8:40
2. 8:45 9:25
3. 9:40 10:20
4. 10:35 11:15
5. 11:20 12:00
6. 12:05 12:45
7. 12:50 13:30
 
 
Arhiva |
« | listopad 2020 | »
PoUtSrČePeSuNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 
 
 
ured@os-klinca-sela.skole.hr • Amruševa 32, Klinča Sela, 10452 Donja Zdenčina • tel/fax: +385 1 6586 959 || © dkuhar 2004