Završila je volonterska akcija darivanja knjiga u organizaciji Knjižnice OŠ Klinča Sela kojom su učenici i djelatnici škole poslali važnu poruku ne samo o važnosti čitanja nego i o darivanju kao preduvjetom razvijanja empatije, zahvalnosti i velikodušnosti kod djece i mladih. Potaknuti Međunarodnim danom darivanja knjiga koji se obilježava 14. veljače, već četvrtu godinu za redom u veljači i ožujku učenici i djelatnici škole pozvani su darovati knjige i slikovnice. Unatoč situaciji sa COVID-19, akcija je uspješno privedena kraju, a knjige su početkom lipnja donirane udruzi Eduka koja se bavi ne samo programima obrazovanja za nezaposlene, nego i potrebama najmlađih članova društva. Prikupljene knjige i slikovnice obogatit će malu knjižnicu udruge koju su nazvali Kutić za čitanje, a mali i veliki korisnici instrukcija i priprema za školu i maturu, koristit će darovani sadržaj, kako ove tako i narednih godina, rekla je volonterka Željka Gojšić ispred udruge Eduka te istaknula i važnost učvršćivanja suradnje sa OŠ "Klinča Sela". 

 

Željka i Sanja Davorka i Sanja Sanja i Davorka

 

 
Moj kraj je brežuljkasti zavičaj 08.05.2020.  sanja.susnjara1
 

Nastava na daljinu teče svojim tijekom, a onda odjednom izrodi biser.

Fran Valečić, učenik 3. razreda PŠ Repišće za jedan sat Likovne kulture odabrao je teži od dva ponuđena zadatka.

Povezao je sadržaje Hrvatskog jezika, Prirode i društva te Likovne kulture kako bi izradio brošuru o svom zavičaju.

Tatu je zamolio da mu na pisaču ispiše kartu Republike Hrvatske, a mamu na kraju da njegove stranice poveže u brošuru.

Sav ostali posao: istraživanje, pisanje i likovno oblikovanje brošure odradio je sam.

Kako je to napravio pogledajte u e-brošuri koju je za ovu priliku napravila naša knjižničarka Sanja Šušnjara Raić, te je dodala u zbirku e-Knjižnice OŠ Klinča Sela, gdje će ostati trajno dostupna korisnicima, brošuru Moj kraj je brežuljkasti zavičaj pogledajte ovdje.

 

Fran je svoju učiteljicu učinio jako ponosnom. 

 

Edita Šorman Pustaj

 
Noć knjige u OŠ “Klinča Sela 25.04.2018.  sanja.susnjara1
 

 

 

Iza nas je još jedna Noć knjige koju smo obilježili bogatim programom. Kao što smo već najavili ovogodišnja tema bila je Budućnost knjige.  Za sve učenike nižih razreda matične i podružnih škola organizirana je lutkarska  predstava Očko Čitaćirko koja djecu potiče na čitanje, ljubav prema materinjem jeziku i knjizi, također poučava o važnosti suradnje i tolerancije s naglaskom na vlastito kreativno izražavanje. Očko Čitaćirko osim čitanja voli pjevanje i recitiranje, a naročito sakupljanje mudrih izreka, interesantnih rečenica ili odlomaka iz knjiga koje je pročitao, što sve prepisuje u svoju debelu bilježnicu, takozvanu "Kupusaru", autorica i izvođačica je Neda Marović Turković. Također za učenike trećih i četvrtih razreda organizirano je predstavljanje eknjige Zbirke priča i pjesama učenika trećih razreda nastalih kao rezultat nastavne jedinice knjižnično informacijske pismenosti, put od autora do čitatelja, koja objašnjava procese nastanka knjige i trećašima je učiteljica Mirela Lež Bedeniković predstavila projekt u sklopu eTwinninga „Od ideje do slikovnice“ koji je rezultirao dvama slikovnicama Bolesni lav i Kraljeva kći. Učenici nižih razreda uživali su u radionici logopedice Davorke Gorek „Kockice koje pričaju priču“, namjenjenu razvoju jezičnih sposobnosti učenika. Učenici viših razreda sudjelovali su u debati Knjižnica budućnosti bez tiskanih knjiga. Dotaknuli su se pitanja sudbine tiskanih knjiga, prednosti i nedostataka elektronskih knjiga iznosili su svoja zapažanja i mišljenja. Jedan od najvažnijih zaključaka debate bio je da nije važno u kojem obliku su knjige da to ovisi o željama i navikama onoga koji čita, nego je najvažnije čitati. Slijedili su učenički nastupi gdje su učenici čitali poeziju uz glazbenu pratnju, posebno istaknut nastup bio je monolog Evoluzcija Calpurnije tate prema istoimenoj knjizi JacQueline Kelly, kojim jepredstavila školu na međuopćinskoj razini smotre LiDraNo 2018. Potom su učenici sudjelovali u stvaralačkim poetskim radionicama (kaligram, akrostih, činkovina, pjesma na jedno slovo), koje su moderirali Željko Jerečić, Nevenka Drlja i Ana Horvatić.

 
 

Naša škola obilježila je 17. travnja 2018. Integrirani eko dan pod nazivom Demokracija, društvene i klimatske promjene. Niži razredi imali su priliku pogledati predstavu Velika staklena avantura, kojiu su osmislile i odglumile Tina Orlandi i Martina Čvek s ciljem pobuđivanja interesa za ekologiju i razvijanja ekološke svijesti učenika. Posebno za učenike nižih razreda u knjižnici je predstavljen projekt Knjižnica sjemena, u kojem su učenici sudjelovali u razmjeni sjemena autohtonih vrsta koje su zatim posadili i savladali veliki korak na putu prema samostalnoj proizvodnji zdrave hrane. Učenici viših razreda pogledali su u knjižnici film Sjeme slobode, koji priča priču o sjemenu kao tradicijskom bogatstvu raznolikosti vrsta i načina uzgoja do patentiranja sjemena u svrhu monopolizacije globalnog sustava proizvodnje hrane. Pozvali smo u goste Gordanu Dragičević, permakulturnu dizajnericu, tradicijsku i eko-aktivisticu da nam pojasni u kakvom su odnosu i suodnosu demokracija, društvene i klimatske promjene. Ima li demokracija izravnu vezu sa klimatskim promjenama, mogu li urbani vrtovi biti odgovor na globalno zatopljenje? Što povezuje pojmove pravedne lokalne zajednice, post-fosilnog društva i održivig razvoja? Vrijeme je brzo prošlo, tako i druženje sa našom gošćom, koja nam je govorila o Zajednici kao odgovoru na klimatske promjene, te nas je inspirirala da nastavimo učiti i djelovati za budućnost kakvu želimo živjeti. 

Što je sve zabilježila naša e-novinarska ekipa pogledajte ovdje

Fotografije

 

 

 
1 | 2 | 3 | 4 »
Video upute
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
40 dana do početka jesenskog odmora [2.11.2020.]
 
 
 

RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA

SAT

Početak

Završetak

1. 8:00 8:40
2. 8:45 9:25
3. 9:40 10:20
4. 10:35 11:15
5. 11:20 12:00
6. 12:05 12:45
7. 12:50 13:30
 
 
Arhiva |
« | rujan 2020 | »
PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
 
 
 
ured@os-klinca-sela.skole.hr • Amruševa 32, Klinča Sela, 10452 Donja Zdenčina • tel/fax: +385 1 6586 959 || © dkuhar 2004